Geweld in Soedan laait op

Het afgelopen jaar zijn bij geweld in Zuid-Soedan meer dan 2.300 mensen omgekomen, melden de Verenigde Naties. Duizenden mensen zijn op de vlucht. Het ziet er niet naar uit dat de situatie na de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan op 9 juli meteen zal verbeteren.

In de laatste weken van juni zijn volgens Lise Grande, de hoogste VN-mensenrechtenfunctionaris in Zuid-Soedan, meer dan 500 mensen omgekomen, nadat in het midden van die maand al 1800 doden werden opgetekend. Veel van de slachtoffers vielen in de strijd om vee in Pibor, in de olierijke provincie Jonglei.

Etnische groepen bevechten elkaar al eeuwen om vee in het gebied. De afgelopen decennia is het dodental bij deze gevechten sterk opgelopen, nadat de regio door jaren van burgeroorlog is overspoeld door lichte wapens.

Landbouwmateriaal en lijkzakken
Het internationale Rode Kruiscomité (ICRC) ondersteunt de Soedanese Rode Halve Maanvereniging bij de hulpverlening in het land op verschillende manieren. Zo verdeelt het Rode Kruis hulpgoederen als kledij, hygiënepakketten, voedsel, zaden en landbouwmateriaal aan vluchtelingen en inwoners van de getroffen gemeenschappen.
Daarnaast zorgt het ICRC ook voor materiaal zoals lijkzakken, chirurgisch materiaal en eerstehulpspullen waarmee de plaatselijke ziekenhuizen en gezondheidsposten aan de slag kunnen. Chirurgische teams van het Rode Kruis trekken rond om patiënten te opereren.

Contact herstellen
Ook herstelt het Rode Kruis het contact tussen familieleden die elkaar uit het oog verloren door het conflict. Zo verzamelde en verdeelde het Rode Kruis duizenden Rode Kruisberichten. Soedanese gevangenen in Libanon en Soedanezen in Libië konden dankzij het Rode Kruis contact nemen met hun families in hun thuisland.
Acht kinderen uit Zuid-Soedan werden herenigd met hun families die naar Congo gevlucht waren. Het Rode Kruis regelde ook videocontact tussen Soedanese gevangenen die in Amerikaanse detentiecentra opgesloten zijn en hun families.

Waterpompen op zonne-energie
Het Rode Kruis herstelt bestaande waterpompen en bouwt het waterpunten die werken via zonne-energie. Ook leidt het Rode Kruis technici op die de lokale waterpunten kunnen onderhouden.
270.000 dieren in West- en Oost-Darfoer werden dit jaar gevaccineerd.

Nieuwsoverzicht

print