8 maart 2012: Internationale Vrouwendag

Hoewel de meerderheid van de mensen die verdwijnen gedurende een conflict mannen zijn, zijn het de echtgenotes, moeders en andere familieleden die alleen achterblijven. Ook zij lijden hard onder het gemis.

Vaak zijn families op die manier de kostwinner verloren, krijgen ze te maken met een hoop administratieve en juridische problemen, om nog te zwijgen over het emotionele lijden dat zij moeten verduren. Deze problemen zijn te vinden over de hele wereld want overal waar gewapende conflicten zijn, raken mensen vermist.

Naar aanleiding van the Internationale Vrouwendag, willen het Rode Kruis en het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) speciale aandacht besteden aan de vrouwen die alleen achterblijven.  Het ICRC roept op tot meer actie om deze vrouwen tegemoet te komen in hun specifieke noden, en hen te helpen hun waardigheid en hoop terug te vinden.  Het ICRC benadrukt ook dat alle betrokken partijen in een conflict verantwoordelijkheid moeten dragen in de zoektocht naar vermisten en het verschaffen van informatie aan de families.

“Vrouwen van over de hele wereld tonen een buitengewoon talent om hun lot in eigen handen te nemen en hun moeilijkheden te overwinnen,” zegt Maria-Teresa Garrido Otoya, raadgever van het ICRC in zaken vrouwen en oorlog.  “Zij krijgen minder kansen, maar ze vinden originele en effectieve manieren om voor zichzelf en hun families te zorgen.”

Nieuwsoverzicht

print