Afghaanse minderjarigen in Europa op zoek naar familie

Elk jaar passeren duizenden minderjarige Afghaanse jongeren de poorten van Europa op zoek naar een beter bestaan. De meeste jongeren trekken naar landen zoals België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Scandinavische landen om asiel aan te vragen.

Europa wordt de laatste twee jaren overrompeld met asielaanvragen van Afghaanse jongeren, naar aanleiding van het aanhoudende geweld in hun thuisland en de moeilijke situatie van vluchtelingen in de buurlanden Pakistan en Iran. De Afghaanse jongeren zijn dikwijls al jaren op de dool en hebben verschillende gevaren en moeilijkheden getrotseerd tijdens hun vlucht. Op erg jonge leeftijd, velen onder hen slechts 15 jaar oud, staan ze alleen in het leven. Deze jongeren hebben dan ook nood aan goede hulp en ondersteuning.  

Ook in België zoeken Afghaanse vluchtelingen een toevlucht. Bij de dienst Tracing van het Rode Kruis lopen er geregeld aanvragen binnen van minderjarigen die op zoek zijn naar hun ouders of naaste familieleden in Afghanistan of Iran, het buurland waar meer dan drie miljoen Afghaanse vluchtelingen zouden verblijven. Vaak gebeurt het ook dat Afghaanse families tijdens hun vlucht op weg naar Europa gescheiden geraken. In het jaar 2008 heeft Tracing meer dan vijftig opsporingsaanvragen met betrekking tot Afghanistan behandeld.

Nieuwsoverzicht

print