Concorde, de lange zoektocht van een moeder naar haar zoon

Claudette, geboren in 1945 in Bujumbura komt in 2006 in België toe. Vanuit het opvangcentrum waar ze verblijft, wordt Tracing gevraagd haar te bezoeken want ze is vaak ziek. Bij een eerste gesprek vernemen we dat ze 12 kinderen heeft, ieder met een eigen geschiedenis. In 1999 was de familie gevlucht naar Uvira en sindsdien is het misgegaan: in de chaotische toestanden van vluchtelingen in Oost-Congo, raakt ze geïsoleerd van haar familie.

Na haar terugkeer naar Burundi, verneemt ze toch nieuws van haar familie op de typisch Afrikaanse wijze (via, via…): haar man zou in Tanzania verblijven, een dochter in Bukavu, een andere dochter in Goma, nog een andere dochter misschien in Italië, twee zonen zijn wellicht nog altijd in Oost-Congo… een hele puzzel. Maar haar grootste bekommernis op dat moment is Dieudonné, haar op één na oudste zoon – die zou in België verblijven. Ze had eigenlijk verwacht, zodra ze hier aankwam, hem te ontmoeten. Nu is ze ziek van ellende want ze kan hem niet vinden.

Bij de registratie van vreemdelingen in België vinden we een Burundees met de naam Dieudonné - hij woont in Antwerpen. Uit Burundi stuurt het ICRC ons, na contact met buren en vrienden van mevrouw, een telefoonnummer van haar zoon die in België zou zijn. Echter, Dieudonné reageert niet op onze brieven, noch op de ingesproken berichten op zijn voice-mail. We besluiten ter plaatse op zoek te gaan: “Tracing in the field”: we vinden het adres, van buren vernemen we dat Dieudonné daar inderdaad verblijft, maar de deur blijft dicht.

Een  toevallige Burundese  voorbijganger in de straat kent hem goed; na een telefoontje gaat de deur open en kunnen we eindelijk en na twee jaar Dieudonné de prangende vraag stellen: "is Claudette jouw moeder?" We vertelden hem over de bekommernis in haar ogen, omdat ze haar niet kon vinden...  Na een lange babbel, en veel Fanta, verlaten we Dieudonné met een goed gevoel: het contact tussen moeder en zoon is hersteld – en dat is toch de eerste taak van Tracing.

print