Zeven kinderen herenigd met familie na jaren van geweld

Zeven kinderen zijn dankzij het Internationale Rode Kruiscomité weer met hun familie in Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek herenigd. De kinderen raakten het spoor van hun ouders jaren geleden kwijt door het gewapend conflict in de regio.

“De kinderen hebben enorm geleden”, vertelt Alexandra Goodlad, hoofd van het Internationale Rode Kruiscomité in de Centraal-Afrikaanse Republiek. “Hun jeugd is hen afgenomen.”

David (17) en zijn jongere broer Peter werden in 2008 ontvoerd door een gewapende groep die hun dorp in Zuid-Soedan binnenviel. De broers werden gescheiden en werden meegenomen naar de Democratische Republiek Congo en later naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

“We moesten zware lasten dragen en liepen elke dag blootsvoets door de jungle”, vertelt David. “Iedereen die te zwak was om verder te gaan werd gedood of achtergelaten zonder voedsel. Ik heb lang gedroomd van het moment dat ik eindelijk naar huis kon gaan.”
 
Toen David eindelijk kon ontsnappen, zat hij mijlenver van huis in het Noord-Oosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij nam contact op met het Centraal-Afrikaanse Rode Kruis dat op zijn  beurt het Internationale Rode Kruiscomité contacteerde. De zoektocht naar Davids familie was begonnen.
 
Thuis ontdekte David dat zijn broer Peter ook de weg naar zijn familie had gevonden. “Dat was echt een ongelooflijk moment”, vertelt een oudere broer van beide jongens. “We hadden alle hoop opgegeven. We dachten dat ze allebei dood waren.”

Familiebanden herstellen is een van de hoofdtaken van het Internationale Rode Kruis. Sinds begin 2010 hebben het Internationale Rode Kruiscomité en het Centraal-Afrikaanse Rode Kruis 417 Rode Kruisberichten verstuurd en negen kinderen herenigd met hun families. In Soedan heeft het Comité samen met de Soedanese Rode Halve Maanvereniging meer dan 10.000 berichten verstuurd en 13 kinderen herenigd met hun families.


 

Nieuwsoverzicht

print