Meer actie nodig voor het vinden van vermiste personen in Kroatië en Servië

Tot op vandaag zijn er nog steeds honderden personen vermist als resultaat van het conflict in Kroatië van 1991 tot 1995.

“De opheldering van het lot van degenen die vermist gingen tijdens dit conflict verloopt te traag” volgens Barbara Hintermann, het hoofd bij het ICRC (Internationaal Comité van het Rode Kruis) voor operaties in Europa en Noord-Amerika.

“We dringen bij beide overheden aan om dit proces te versnellen. De families van de vermisten wachten al te lang. Ze moeten weten wat er gebeurde met hun geliefden zodat ze kunnen omgaan met hun verlies, kunnen rouwen om hun dood en kunnen verder gaan met hun leven. Niet weten wat er gebeurde met een zoon, broer, of vader brengt immense pijn met zich mee”, voegde ze eraan toe.

De overheden in de Westerse Balkan moeten veel meer ondernemen om de families van vermisten duidelijke antwoorden te geven over het lot van hun geliefden.

Families uit het voormalig Joegoslavië hebben sinds 1991 al meer dan 34.770 vermisten gerapporteerd bij het ICRC. Bijna twintig jaar later zijn er nog steeds 14.610 personen vermist. Hiervan zijn er 2400 die vermist gingen tijdens het conflict in Kroatië.

 

Nieuwsoverzicht

print