Georgiërs en Abchazen samen opzoek naar vermiste personen.

Genève (ICRC) – Onder toezicht van het ICRC ontmoetten Abchaze en Georgische afgevaardigden elkaar op 9 december. Ze bespraken de kwestie van de sinds 1992-1993 vermiste personen. De ontmoeting  vond plaats in het ICRC bureau in Kiev en had tot doel te bepalen wat er gebeurde met personen die vermist gingen tijdens het conflict.

“Discussies waren constructief en alle participanten toonden bereidheid om deze gevoelige en zeer belangrijke humanitaire kwestie op te lossen,’ vertelde Djordie Drndarski, de hoofdafgevaardigde van operaties in Oost-Europa van het ICRC. “Tot 2000 personen zijn nog steeds vermist als gevolg van het conflict. 18 jaar later weten nog vele families niet wat er gebeurde met hun geliefden. Niet weten wat het lot van een zoon, vader of echtgenoot is, brengt immense pijn met zich mee. Door deze onwetendheid kunnen mensen niet volledig omgaan met het rouwen of met het verdergaan van hun leven. Deze bespreking is een eerste stap voorwaarts in het voorzien van concrete antwoorden en we hopen dat er een significante vooruitgang zal zijn.”

Beide landen besloten samen een werkgroep op te richten  Deze zal zo snel mogelijk van start gaan en regelmatig samenkomen. Het ICRC roept de landen op om alles te doen om erachter te komen wat er gebeurde met de vermiste personen. Volgens het Internationaal Humanitair Recht heeft elke familie het recht te weten wat er gebeurde met hun vermiste verwanten.

Het ICRC, die deze ontmoeting organiseerde, dient als een neutrale tussenpersoon in overeenkomst met zijn mandaat onder de conventie van Genève. Al vele jaren vergemakkelijkt de organisatie de uitwisseling van informatie tussen verschillende partijen, geeft  ze ondersteuning aan organisaties van families en helpt  ze met het  verzamelen van informatie.

Nieuwsoverzicht

print