Opsporing

Na een zware natuurramp of bij een ernstig conflict verliezen mensen elkaar vaak uit het oog. Familieleden vluchten verschillende richtingen uit en raken het spoor van hun geliefden kwijt. Door middel van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk tracht Tracing vermiste personen op te sporen en het contact te herstellen.

Deze taak gebeurt in coördinatie met het ICRC, zijn delegaties in de getroffen gebieden en de nationale Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen. Afhankelijk van de lokale situatie en de culturele context, worden er in elk land andere methoden gehanteerd om mensen te kunnen terugvinden. Elke aanvraag wordt bovendien met de nodige vertrouwelijkheid behandeld en het Rode Kruis geeft pas informatie vrij over de gevonden persoon ná diens uitdrukkelijke toestemming.

Voor een aantal conflicten heeft het ICRC een speciale website ontwikkeld, waarop mensen die op zoek zijn naar familie zich kunnen laten registreren: http://www.icrc.org/familylinks. Het betreft de landen Bosnië en Herzegovina, Irak, Kosovo, Nepal en Somalië.

Personen waarmee om andere redenen dan een ramp of een conflict het contact is verbroken, kunnen eveneens door Tracing worden opgespoord. Deze sociale opsporingen mogen evenwel niet van politionele, wetenschappelijke of historische aard zijn.

print