Gevlucht uit Darfoer zonder vrouw en kinderen

Bakar, vader van twee kinderen, is een vluchteling afkomstig van Darfoer, Soedan. In 2005 werd zijn geboortedorp aangevallen door gewapende ruiters. Zijn gezin is hun huis toen halsoverkop moeten ontvluchten. Hij slaagde erin zijn vrouw en dochter van drie in veiligheid te brengen in een ander dorp meer naar het noorden, maar was tijdens de plotse aanval zijn oudste dochter uit het oog verloren. Was de achtjarige Amina omgekomen in het dorp, of was ook zij kunnen vluchten?

In 2007 kwam het oorlogsgeweld opnieuw dichterbij. Gewapende militairen vielen Bakars nieuws verblijfplaats binnen, en dit keer raakte hij iedereen kwijt: zijn vrouw Raisa en zijn jongste dochter Hanadi waren spoorloos verdwenen. Hij wist niets over hun lot, en was genoodzaakt zijn lang te verlaten. Na een lange en gevaarlijke tocht kwam hij in Europa terecht. Bakar vroeg bescherming aan in België, en ging onmiddellijk hulp zoeken om zijn familieleden terug te vinden.

De collega's van het Internationale Rode Kruiscomité in Soedan werden gecontacteerd. Zij gingen op zoek naar een spoor van het gezin in het geboortedorp. In een naburige nederzetting van hutten troffen ze een verre kennis van de familie aan, die meer wist over de plaats waar de familieleden naartoe waren gevlucht. De zoektocht ging verder en leidde uiteindelijk tot in een vluchtelingenkamp van UNHCR, in het oosten van buurland Tsjaad.
 
Bakars oudste dochter was drie jaar eerder samen met haar grootouders naar het kamp net over de grens in Tsjaad kunnen vluchten. Zijn vrouw en jongste dochter hadden het kamp ondertussen ook bereikt. Tracing bracht Bakar onmiddellijk op de hoogte. Hij kon eindelijk weer met zijn vrouw en twee kinderen telefoneren en hun stemmen horen. Een moment van intens geluk!

print