Een Angolese moeder vindt haar kinderen terug in buurland Congo

Luisa is een dame van begin de dertig afkomstig uit Kabinda, Angola. Zij is in 2003 door aanhoudend geweld halsoverkop haar dorp moeten ontvluchten en zo gescheiden geraakt van haar zus en drie kinderen. Zij vond uiteindelijk toevlucht in België, maar wist niet wat er met haar familie was gebeurd.

 

Landgenoten vertelden haar dat de dienst Tracing van het Rode Kruis zou kunnen helpen om haar naasten op te sporen. Na een uitvoerig gesprek werd een opsporing opgestart. Veel vluchtelingen uit de Angolese provincie Kabinda bevinden zich in het naburige Congo. Via kennissen had Luisa vernomen dat haar kinderen ook misschien daarheen zouden zijn gevlucht. De delegatie van het Internationale Rode Kruiscomité slaagde er dan ook in de kinderen terug te vinden in één van de “communes” van Kinshasa. Een Congolese commerçant had de onbegeleide kinderen opgevangen en gehuisvest. Jammer genoeg heeft één van de kinderen de tocht niet overleefd door een aanval van malaria.

 

Luisa houdt nu, in afwachting van een hereniging, contact met haar twee dochters door middel van Rode Kruisberichten. Samen met het Rode Kruis onderneemt ze de nodige stappen om haar kinderen naar België te brengen. Elke dag komt ze een stap dichter bij het uiteindelijke weerzien.

print